Decentrale energienetwerken

10maart10:0013:00Decentrale energienetwerken

Tijd

10 maart 2023 10:00 - 13:00(GMT+02:00)

Locatie

Huis van de Stad

Other Events

Omschrijving

Het zal niemand meer ontgaan zijn, de uitdagingen waarmee we momenteel te maken hebben omtrent de energietransitie.  Nieuwe aansluitingen worden door Liander uitgesteld naar 2026 of misschien al wel naar 28, bouwen wordt op deze manier erg lastig. Energieprijzen fluctueren enorm, gaan we in de toekomst elektrisch of toch op waterstof rijden, dit zijn allemaal vraagstukken waar we op dit moment middenin zitten. Gaan we wachten op de overheid of komen we zelf in actie? KCB start met decentrale energienetwerken!

Het doel van een decentraal  energienetwerk is dat een groep/coöperatie zelf energie opwekt, zelf de prijs bepaalt en dat onderling verdeelt, zodat er een balans op het netwerk gaat ontstaan. Hierdoor heeft de coöperatie/groep minder of geen energie meer nodig van het net (Liander). Liander heeft hier ook baat bij omdat er dan geen netcongestie meer op het netwerk ontstaat en de groep hoeft geen energie in te kopen en alleen onderling afspraken over tarieven, onderhouden en leveringen maken. De eerste gesprekken waren positief.

Na 3 inspiratiebijeenkomsten in februari is samen met tal van ondernemers op Pavijen de balans opgemaakt om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om samen een decentraal energienetwerk op te starten. Deze bijeenkomsten zijn positief ontvangen en hierdoor is besloten vrijdag 10 maart een verdiepingsslag te maken. 10 maart wordt verdieping gegeven in hoe een decentraal netwerk in eigen beheer kan werken. Aan e-regie DT is gevraagd uitleg  te geven hoe dit onderzoek plaats zou moeten vinden en die software daarbij kan helpen om de juiste energie balans te vinden. e-regie is een initiatief van Energie coöperatie Midden Betuwe (EcMB).

De bedoeling is dat  e-regie-DT  interviews af gaat nemen bij de deelnemers van de pilot en zij de software gaan inrichten. Inmiddels is op bedrijvenpark Medel in Tiel de inventarisatie gestart, wordt het voorlopig ontwerp 31 maart gepresenteerd en dan volgt op 2 juni het definitieve ontwerp. Tegelijkertijd voeren we gesprekken met de gemeente Culemborg, Liander, VNO-NCW Midden, Oost-NL en Provincie Gelderland. Dit om ervoor te zorgen dat op tijd subsidies en vergunningen worden aangevraagd en om hen mee te nemen in de plannen en ontwikkelingen. Ook deze gesprekken verlopen positief en iedereen omarmt dit mooie initiatief.

Voor inhoudelijke vragen kan je mailen of bellen met Parkmanager Pavijen, Marcel van den Berg: parkmanager@kcbculemborg.nl of 06-1256 1290. Wil je je direct aanmelden en meedoen met dit project, dan graag aanmelden via het secretariaat, Monique van Ringelenstein: info@kcbculemborg.nl

Bij aanmelding voor de bijeenkomsten van de KCB, ga je er tevens mee akkoord dat er achteraf een weergave op de website wordt geplaatst. Mocht er een foto bij zitten, waar je niet blij mee bent, kun je ons altijd per e-mail informeren, dan zullen wij deze verwijderen.