Betuwe65plus Uitzendbureau

“Soms is ouder gewoon beter!”

De senior van nu is niet zo gauw oud. Menigeen wil na zijn arbeidzame leven graag nog een paar uurtjes per week aan de slag. Gewoon lekker ongedwongen serieus aan het werk om mee te blijven doen in deze maatschappij. Slimme werkgevers steken daar graag op in, omdat iemand die na een werkzaam leven toch nog bezig wil blijven, zeker een gemotiveerde medewerker is.

Herma de Jong van uitzendbureau Betuwe65plus weet daar alles van. Ze schetst dat de senioren van nu steeds ouder worden. Ze blijven langer vitaal en doen nog graag mee in het arbeidsproces. Steeds vaker melden 70-plussers zichzelf aan voor een aantal betaalde werkuren. Zij hebben hun droomreis gemaakt, de verbouwing achter de rug en willen toch nog iets betekenen voor de maatschappij.

Herma: “Werkgevers van senioren kennen de specifieke voordelen. Het is bewezen dat een mix tussen jong en oud op de werkvloer leidt tot meer motivatie en minder ziekteverzuim. Naast de lagere loonkosten is de inzetbaarheid erg flexibel. Bovendien hoeft het jobhoppen voor de oudere van nu niet meer zo en dat maakt ze extra betrouwbaar.  Als een match goed is, merk ik dat ze langere tijd hun werkzaamheden verrichten. Uiteindelijk voelt het voor de ondernemer steeds minder als ‘die uitzendkracht’. De senior hoort er dan net zo bij als het overige personeel.”

De Culemborgse uitzendspecialiste werkt zelf sinds haar 25e in de uitzendbranche. Ze geniet als ze werknemer en werkgever met elkaar kan verbinden en als dit een goede match blijkt te zijn en schrijft daar regelmatig over op Facebook. Senioren zijn snel zelfstandig inzetbaar, dat is voordeel. Ze waarschuwt werknemers in spe wel voor ‘eigen wijsheid’ en drukt ze op het hart om in deze tijd de wensen van jongere collegae serieus te nemen. Ze vertelt het met een lach, want in de praktijk valt dit tot op heden reuze mee.

Herma: “Denk bijvoorbeeld eens aan een boekhouder voor enkele uren per week. Die kan een ondernemer wanneer het nodig is uit de brand helpen met de btw-administratie. Het is altijd handig voor werkgevers om een flexibele schil achter de hand te hebben. Niet alleen bij deze functie, we vullen van alles in. Een chauffeur die zo nu en dan even bijspringt, een inpakker die meedenkt met de werkgever, mensen in de catering, monteurs, bijrijders of het promoten van producten of diensten. Het inpakken van taarten is erg populair. Niet alleen om het geld, maar ook omdat het zo gezellig is. Senioren zijn mensen die met plezier regelmatig tussendoor vrolijk de koffiemachine nog even schoonmaken en tellen wat er nog op voorraad is. Ze zien het werk, daar hoef je niet achteraan.’’

Goed persoonlijk contact is voor Herma een must. Zowel de werknemer als werkgever wil ze goed kennen en als er een nieuwe opdracht binnenkomt, gaat ze steevast langs om de sfeer te proeven. Betuwe65plus heeft op dit moment volop ruimte om ouderen te matchen aan werkgevers en vice versa. Voor de jonge senioren is het leuk dat er een extraatje binnenkomt, voor de werkgever leuk dat hij goed geholpen wordt.