Het doel van een decentraal energienetwerk is dat een groep/coöperatie zelf energie opwekt, zelf de prijs bepaalt en dat onderling verdeelt, zodat er een balans op het netwerk gaat ontstaan.

Inmiddels is het project van start gegaan, mede dankzij bijdragen van gemeente Culemborg, Ondernemersfonds Culemborg, Rabobank West-Betuwe en uiteraard de deelnemende ondernemers.

Op deze pagina zullen we je op de hoogte houden over dit project.

Augustus 2024 - vervolgupdate

Energietransitie Pavijen: Samen op Weg naar een Duurzame Toekomst!
De energietransitie die we in Pavijen doormaken is een uitdagend en complex proces, waarbij we de overstap maken van een energievoorziening gebaseerd op fossiele brandstoffen naar een toekomst die draait op duurzame energiebronnen. We wisten vanaf het begin dat deze overgang niet eenvoudig zou zijn.

De reis naar een duurzamer Pavijen is dan ook te vergelijken met een tocht door de woestijn. We zetten voortdurend stappen vooruit, maar toch kan het soms voelen alsof we nauwelijks vooruitgang boeken. Dit komt doordat de omstandigheden waarin we opereren continu veranderen. We moeten ons voortdurend aanpassen, nieuwe middelen vinden om onze weg te vinden en navigeren om op koers te blijven. Opgeven is echter geen optie. Het is alleen door vastberadenheid, geduld, de juiste timing, betrouwbare begeleiding en onderling vertrouwen dat we ons uiteindelijke doel zullen bereiken.

De reden dat we deze uitdaging zijn aangegaan, samen met de gemeente Culemborg en andere betrokken partners, is omdat we allemaal erkennen – en in zekere mate ook gedwongen worden – dat de overstap van fossiele energiebronnen naar duurzaam opgewekte energie en elektrificatie noodzakelijk is. Deze overstap is essentieel om de uitstoot van CO2 aanzienlijk te verminderen en zo bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Maar terwijl de urgentie duidelijk is, blijkt ons huidige elektriciteitsinfrastructuur niet berekend op deze snelle omschakeling. We worden geconfronteerd met verschillende problemen, waaronder netcongestie, onbalans op de kabels, piekbelastingen en de uitdagingen rondom het beheersen en voorspellen van duurzaam opgewekte stroom. Deze uitdagingen worden nog versterkt door veranderende inzichten en informatie vanuit netbeheerders en de overheid, waardoor we soms onze plannen moeten bijstellen en toetsen op haalbaarheid.

Waar Staan We Nu?

Decentraal Energienetwerk: Status en Ontwikkelingen
In de afgelopen periode hebben we enkele belangrijke stappen gezet in de richting van het opzetten van een decentraal energienetwerk Pavijen. Dit netwerk moet ons in staat stellen om op een efficiënte en betrouwbare manier gebruik te maken van duurzaam opgewekte energie, netstabiliteit creëren door onderlinge samenwerking en waarbij we minder afhankelijk worden van het centrale energienetwerk ook kan dit bijdragen aan ruimte op het net voor nieuwe aansluitingen en of het verzwaren van aansluitingen en zo groei voor ondernemers te faciliteren.

  • Opstarten van de Stuurgroep Decentraal Netwerk en Energietransitie: We hebben een stuurgroep in het leven geroepen die zich specifiek richt op de ontwikkeling van het decentrale energienetwerk en de bredere energietransitie. Deze stuurgroep onderzoekt onder andere de juridische en notariële aspecten maar ook de kaders, voorwaarden en afspraken die nodig zijn om een formele entiteit op te richten die verantwoordelijk zal zijn voor het beheer van het decentrale netwerk. Dit is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat het netwerk op een gestructureerde en veilige manier kan worden opgezet en beheerd.
  • Structureel Overleg met Gemeente en Overheden: Om ervoor te zorgen dat onze plannen goed aansluiten bij de bredere beleidskaders en regelgeving, vindt er regelmatig overleg plaats met de gemeente Culemborg en andere relevante overheden. Dit overleg is essentieel om ervoor te zorgen dat we ondersteuning krijgen waar nodig en dat we voldoen aan alle wettelijke vereisten.
  • Betrokkenheid van DOE en Provincie: De inzet van het Duurzaam Ondernemen en Energietransitie (DOE) programma speelt een belangrijke rol in het afstemmen van onze plannen op de ontwikkelingen binnen de provincie. Dit helpt ons om op de hoogte te blijven van de laatste innovaties en om financiering en andere vormen van ondersteuning te verkrijgen die ons kunnen helpen om de energietransitie succesvol te realiseren.

Wat Kunnen Ondernemers Nu Al Doen?
Hoewel het opzetten van een volledig decentraal energienetwerk tijd kost, zijn er nu al maatregelen die ondernemers op Pavijen kunnen nemen om hun energieverbruik te optimaliseren en bij te dragen aan de energietransitie.

  • Individueel EnergieManagementSysteem (EMS): We stimuleren zoveel mogelijk ondernemers om een energiemanagementsysteem (EMS) te installeren. Dit systeem helpt om het energieverbruik en de energieopwekking te monitoren en te beheren. Een EMS kan onder andere het energieverbruik analyseren en verminderen, piekbelastingen verschuiven, en ervoor zorgen dat elektrische voertuigen (EV's) efficiënt kunnen worden opgeladen zonder dat hiervoor een zwaardere aansluiting nodig is. Dit systeem biedt ook inzicht in de vraag of extra zonnepanelen of energieopslag een goede investering zijn. Voor veel ondernemers die te maken hebben met transportbeperkingen kan een EMS snel en tegen lage kosten uitkomst bieden, hoewel het systeem niet toestaat om ineens wel terug te leveren aan het net als dat nu niet is toegestaan. Een EMS zal bovendien noodzakelijk zijn wanneer het decentrale energienetwerk operationeel wordt.
  • Ondersteuning door DOE en Airteq Culemborg: We werken samen met DOE en bedrijven zoals Airteq Culemborg om eenvoudige maatregelen te identificeren die ondernemers kunnen helpen om hun energievraag te reduceren en te stabiliseren. Bijvoorbeeld, Smappee, een EMS dat door Airteq wordt geïmplementeerd, is een van de geschikte systemen die ondernemers kunnen gebruiken om hun energiebeheer te optimaliseren.
  • Hulp bij Netcongestie: Ondernemers die te maken hebben met beperkingen op het gebied van elektriciteit kunnen via DOE gespecialiseerd advies krijgen, met 50% cofinanciering van de gemeente. Dit advies kan helpen bij het omgaan met situaties zoals de noodzaak tot verzwaring van de aansluiting, het niet kunnen terugleveren van stroom, problemen met laadpalen, of vastgelopen uitbreidings- en elektrificatieplannen. Dit advies omvat een analyse van het huidige verbruik, een beoordeling van de mogelijke voordelen van een EMS, batterijen en opwekking, en het opstellen van een businesscase. 

Toekomstige Plannen en Voorbereidingen
We zijn momenteel bezig met de oriëntatie en voorbereiding van een aanbesteding voor het decentraal energienetwerk. De eerste haalbaarheidsstudies laten zien dat het opzetten van zo'n netwerk in Pavijen zeer interessant kan zijn. We zijn in de afrondende fase van het oprichten van de juridische entiteit die dit netwerk zal beheren, en er loopt een subsidieaanvraag bij de provincie om deze entiteit te ondersteunen.

In de volgende stappen gaan we bedrijven benaderen om energiedata te verzamelen, waarmee we de mogelijkheden voor optimalisatie kunnen berekenen via een 'Digital Twin'. Dit helpt ons om concrete businesscases te ontwikkelen, waarbij we bepalen hoeveel energieopwekking en -opslag nodig is, wat collectief kan worden geregeld (en welke subsidies daarvoor beschikbaar zijn), en wat ondernemers individueel kunnen plaatsen.

Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan de laadinfrastructuur, waarbij we nadenken over wat nodig is voor auto's, busjes en vrachtwagens, en hoe en waar we dit gaan organiseren. We zullen afspraken maken over de gezamenlijke aansturing, inclusief de benodigde hardware en software, en over de organisatie, tarieven, prioriteiten en monitoring. 

Samenvatting
Hoewel de weg naar een duurzamer Pavijen vol uitdagingen zit, hebben we al belangrijke stappen gezet en zijn er concrete plannen in de maak. Samen, door samenwerking en gedeelde inzet, kunnen we deze energietransitie succesvol vormgeven. We moedigen alle ondernemers aan om actief deel te nemen aan deze transitie en gebruik te maken van de beschikbare middelen en ondersteuning. Samen kunnen we Pavijen klaarstomen voor een duurzame toekomst.

December 2023 - vervolgupdate

Op 1 december van 10:00-11:30 uur is de volgende bijeenkomst in het Huis van de Stad in Culemborg. Hierin de vervolgupdate over de stand van zaken. Aanmelden

Wil je alsnog deelnemen of meer informatie, neem dan contact op met parkmanager Pavijen, Marcel van den Berg per e-mail: parkmanager@kcbculemborg.nl of bel naar 06-1256 1290.

Oktober 2023 - update en vervolgstappen

Op 20 oktober van 10:00-12:00 uur is de volgende bijeenkomst in het Huis van de Stad in Culemborg. Hierin o.a. een update over de stand van zaken. Aanmelden

Wil je alsnog deelnemen of meer informatie, neem dan contact op met parkmanager Pavijen, Marcel van den Berg per e-mail: parkmanager@kcbculemborg.nl of bel naar 06-1256 1290.

Juli 2023 / volgende bijeenkomst 1 september

We zijn begonnen en de inventarisatie is gestart. Op 1 september van 10:00-12:00 uur is de volgende bijeenkomst in het Huis van de Stad in Culemborg. Hierin o.a. een update over de stand van zaken. Meer info volgt. Wil je alsnog deelnemen of meer informatie, neem dan contact op met parkmanager Pavijen, Marcel van den Berg per e-mail: parkmanager@kcbculemborg.nl of bel naar 06-1256 1290.

Juni 2023 / De opdrachtovereenkomst is getekend!

De seizoensluiting KCB 29 juni a.s. is in zicht en daarmee tijd om jullie namens het bestuur een update te geven van de voortgang en ontwikkeling omtrent de opdracht in het kader van het uit te voeren onderzoek naar een decentraal energienetwerk op Pavijen.

Inmiddels is de formele opdracht verstrekt aan EcMB (Energie coöperatie Midden Betuwe) en zij starten z.s.m. met de inventarisatie.

De gegevens die uit de inventarisatie komen vormen de basis voor de opzet van de Digitale Tweeling (DT). Deze DT is de digitale werkelijkheid van onze bedrijven op Pavijen en geeft een helder inzicht in de individuele en collectieve energievraag van bedrijven op elk moment van de dag, voor nu maar ook om een voorspelling van de vraag in de toekomst op de bouwen. Ook wordt inzichtelijk welke huidige duurzame energie opwekking al aanwezig is en hoe deze wordt ingezet en wat er nog nodig is, hoe en wanneer. Daarmee is straks de energie vraag en aanbod nauwkeurig in kaart. Verder wordt zichtbaar of er daadwerkelijk sprake is van netcongestie, wanneer dit is en hoe lang, waar en wanneer er piekbelastingen zijn en wat er gericht geadviseerd kan worden op het gebied van te nemen maatregelen.

De eerste resultaten uit het onderzoek zullen na de zomervakantie duidelijk worden. Indien er tussentijds vragen zijn kun je hiervoor terecht bij Parkmanager Marcel van den Berg. Marcel zal waar mogelijk de vragen direct beantwoorden en clusteren zodat ook voor anderen de relevante vragen inzichtelijk zijn.

In de opvolgende fasen (het opzetten van een Coöperatie, het doen van investeringen en het implementeren van het decentrale netwerk) speelt de KCB geen leidende rol meer. Uiteraard blijft de KCB op een manier betrokken maar daarover berichten wij je eveneens na afronding van deze inventarisatieopdracht.


Jaap de Windt, namens bestuur KCB

Mei 2023 / update

De bijeenkomsten rondom het opzetten van een decentraal energienetwerk in samenwerking met de EcMB zijn uiterst succesvol verlopen. Het animo om hiermee aan de slag te gaan is groot.

Momenteel is het bestuur de opdrachtvoorwaarden samen met EcMB zorgvuldig aan het formuleren, wat meer tijd in beslag neemt dan aanvankelijk was voorzien. Inmiddels is het bijna zover en kan de formele opdracht verstrekt worden aan EcMB.Deze opdracht verstrekken en financieren wij als KCB met de € 1.000,-- bijdrage van de ca. 35 bedrijven die zich hebben aangemeld, de toegezegde bijdrage van €10.000,-- van Gemeente Culemborg en € 5.000,-- van Rabobank West-Betuwe.

De eerste resultaten uit het onderzoek zullen na de zomervakantie duidelijk worden. Op dat moment zullen wij je daar nader over berichten.

10 maart 2023

Met veel plezier kijken wij terug op een mooie verdiepingsbijeenkomst op 10 maart. Een goed gevulde zaal, dit n.a.v. onze eerdere sessies die in het teken stonden van kennismaking hoe een decentraal energienetwerk eruit moet komen te zien. Het project begint zo langzamerhand te ‘landen’. De tweede sessie, de verdieping, de ‘digitale tweeling’ begint langzamerhand haar plaats te krijgen. Daarnaast wordt het vertrouwen in de slaging van dit project groter, niet alleen in het sentiment maar ook uiteindelijk in deelname.

Graag attenderen wij je op dit webinar die Liander i.sm. het Gelders Energie Akkoord organiseert over het thema netcongestie:
https://www.geldersenergieakkoord.nl/actueel/webinar-doorbouwen-in-tijden-van-congestie

Veel lof voor gemeente Culemborg met een bijdrage van Euro 10.000,00 en Rabobank West-Betuwe met Euro 5.000,00. De ondernemers gezamenlijk  hebben Euro 30.000,00 ingelegd. Dat betekent dat met Euro 45.000,00 de inventarisatie door EcMB kan starten! De komende weken zal EcMB deelnemnde bedrijven benaderen voor het maken van een afspraak voor de inventarisatie.

In week 12 is er een overleg tussen bestuur KCB en EcMB over ‘hoe nu verder’ en de verdere tijdlijn voor 2023. Parallel daaraan worden op de achtergrond de gesprekken gevoerd met Oost-NL voor de subsidieaanvraag, ondersteunt VNO-NCW met tal van subsidie-trajecten en blijft EcMB in gesprek met Liander.

In Tiel is de inventarisatie bijna afgerond en wordt 31 maart het voorlopig ontwerp van de ‘Digitale Tweeling’ gepresenteerd, waarna op 2 juni het definitieve ontwerp volgt.

Energietransitie

17 februari 2023

Namens het KCB bestuur wil ik als portefeuillehouder alle deelnemers van de informatiebijeenkomsten 'Decentrale Energienetwerken' op 3,10 en 17 februari hartelijk bedanken voor de aanwezigheid maar zeker ook de enthousiaste betrokkenheid. Door de interactie tussen presentatoren en aanwezigen gaven de praktijkvoorbeelden, gerichte vragen en de mogelijke oplossingen het besef en inmiddels noodzaak aan dat er nu  concreet iets gedaan moet worden aan het managen van onze energievraag, distributie en aanbod. Als KCB bestuur ondersteunen wij het initiatief van de Decentrale Energienetwerken mede omdat dit initiatief bij onze buren in Tiel aantoont dat het kan! Ook Liander heeft aangegeven achter deze ontwikkeling te staan en daarbij hulp en medewerking te verlenen.

De OCT in Tiel is inmiddels overgegaan naar de volgende fase. Het onderzoek en inrichten van de Digitale Tweeling is van start gegaan en geeft nu de eerste inzichten, de kick-off hiervan is 31 maart en dan wordt het voorlopige ontwerp gepresenteerd!

Vrijdag 10 maart om 10:00 uur staat de bijeenkomst gepland waarbij we samen met Henk de Hartog nog dieper ingaan op de materie, praktijkvoorbeelden en heel specifiek hoe de ‘Digitale Tweeling’ er nou uitziet. Aan het einde van deze bijeenkomst inventariseren we bij iedereen het commitment om hier aan mee te doen en willen er een klap of geven om het onderzoek te starten….Wie gaat er meedoen?