Scheiden op een positieve manier

Ons KCB-lid Barbara Valeton is gespecialiseerd in familierecht en mediation en werkt bij Sturkenboom Advocaten. Over haar werk ‘een duurzame oplossing te vinden tussen partners als zij scheiden’ verscheen in de Culemborgse Courant van 11 mei 2016 een artikel geschreven door Tanja Moody.

Als je uit elkaar gaat, is het erg fijn als de gevolgen zonder al te veel conflicten goed worden geregeld. Een scheidingsmediator ondersteunt op een constructieve manier beide partners tijdens de gesprekken, maakt de gezamenlijke belangen zichtbaar en helpt bij het vinden van een duurzame oplossing.

Afspraken
Wie gaat waar wonen? Wie ‘krijgt’ de kinderen? Hoe wordt het vermogen verdeeld? Het zit het nu met het pensioen? De periode waarin de beslissing tot (echt)scheiding wordt genomen is vaak zeer chaotisch en emotioneel. Verdriet, boosheid, teleurstelling, frustratie en zelfverwijt wisselen elkaar af. Advocaat-mediator Barbara Valeton vertelt: „Als mediator ben je met beide partijen samen in gesprek. Omdat je zo intensief met elkaar samen bent, kom je heel dicht bij de mensen. Uiteindelijk komt er altijd een oplossing en is er een nieuwe horizon zichtbaar.” De mediator houdt als neutrale derde de belangen van beide partijen in het oog. „Voor mij is mediation goed luisteren tijdens de gesprekken tussen de (ex)partners. Wat is nu het èchte conflict? Wat is de werkelijke angst, die de mensen hebben maar eigenlijk niet durven uit te spreken? De andere de ruimte te geven en te erkennen, durven mensen pas als ze niet meer het gevoel hebben zelf teveel te verliezen. Soms geeft het opluchting om afspraken voor kortere periodes te maken, in plaats van ‘de rest van je leven’.”

Scheidingsmediation
Scheidingsmediation is een beproefde methode om crisissituaties in de relationele sfeer op te lossen. Het resultaat van mediation is meestal bevredigender dan de beslissing van de rechter. Beide partijen zijn het immers met elkaar eens. Een mediator kan er voor zorgen dat er duidelijke afspraken komen. „Sommige onderwerpen zijn voor mensen te teer om aan te raken, ze willen de ex-partner niet kwetsen. De oplossing wordt dan onduidelijk. Bijvoorbeeld je kind zelf laten beslissen waar het in de vakanties wil zijn, kan voor een jong kind een te grote opdracht zijn. Ik help ouders een knoop door te hakken en te bepalen. Sturkenboom Advocaten is onder andere gespecialiseerd in familierecht en het regelen van alle gevolgen bij het uit elkaar gaan van relaties. „Als advocaat-mediator kan ik de afspraken laten bevestigen door de rechter. Als ervaren proces-advocaat weet ik of de afspraken duurzaam zijn en ik kan uitleggen hoe de belastingdienst naar de gevolgen kijkt. Bij het vaststellen van de hoogte van de alimentatie bekijk ik niet alleen wat de een kan betalen, maar ook of de ander dat bedrag ook nodig heeft. Juist bij het vaststellen van alimentatie is het van belang om proceservaring te hebben. Ik kan heel goed inschatten hoe een rechter zal beslissen, ook in de toekomst. Vaak stel ik de vraag: is dit nu wat jullie wèrkelijk willen?” Barbara Valeton is als advocaat opgeleid tot mediator via de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators en lid van de Mediators Federatie in Nederland.

SPECIALE ACTIE
Mediation in mei of juni 2016 is € 1.200 exclusief btw en kosten. Wie de Culemborgse Courant meeneemt ontvangt nog eens € 100 korting per stel.